Petra Peltenburg

Stress- en burn-outcoaching

Zit je momenteel thuis met een burn–out? Of heb je al lange tijd last van stress? Stress en burn-out komen steeds vaker voor in onze maatschappij. Dankzij stress- en burn-outcoaching leer je hoe je stress vermindert en hoe je met stress omgaat. Het resultaat: meer geluk en veerkracht. 

Aan de slag met stresscoaching

Bij een burn-out en stressgerelateerde problemen pakken we de bron van je klachten aan. Allereerst werken we aan het herstel van de energiebalansWe brengen jouw stressbronnen in kaart en bekijken waar jij energie uit haalt en rust in vindtVervolgens zoeken we de oorzaken van jouw verhoogd stressniveauHet kan dan bijvoorbeeld gaan om perfectionisme, beperkende overtuigingen, alles te goed willen doen, niet kunnen loslaten, een slechte werkomgeving of een samenloop van omstandigheden. Daarna zoeken we gerichte oplossingen voor de onderliggende oorzaken van je aanhoudende stress.

Ik ben aangesloten bij de VESB (Vereniging voor erkende stress- en burn-outcoaches).

Hartcoherentietraining om stress te verminderen

Hartcoherentie is een zeer eenvoudige, wetenschappelijk onderbouwde methode om stress efficiënt en effectief te verminderen.

Op relatief korte termijn leer je zelf in te spelen op stresserende situaties. Zo leer je hoe je je eigen lichaam kan beïnvloeden om je opnieuw rustig en ontspannen te voelen. De resultaten zijn duidelijk merkbaar en meetbaar! De combinatie van hartcoherentietraining en het aanpakken van de stressbronnen werkt heel effectief.

Ik ben opgeleid door Dr. Kees Blase, Louis Van Nieuland en Heartmath Benelux. Ik integreer hartcoherentie al 10 jaar in mijn coaching.

Hoe ontstaat stress? 

Stress kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld: 

  • Ingrijpende of belangrijke gebeurtenissen in je leven 
  • Alledaagse zaken waar je geen invloed op hebt 
  • Positieve dingen, zoals bijvoorbeeld een huwelijk of een verhuizing 

De gevolgen van stress

Van nature uit is stress zinvol. Een klein voorbeeldje: toen mensen in de oertijd werden aangevallen door een beer, moesten ze ervoor zorgen dat ze zo snel mogelijk hoog in een boom konden klimmen. Stress zorgt ervoor dat we beter presteren: er komt adrenaline vrij, we zijn meer gefocust en energie wordt efficiënt ingezet. Ook in de 21e eeuw is stress nog altijd zinvol. Denk maar aan de spanningsopbouw net voor je een toespraak moet houden of een examen moet afleggen. Op die momenten zorgt stress voor betere prestaties.

Houdt de stress echter lang aan en kunnen we onvoldoende recupereren? Dan bouwt de spanning in ons lichaam op, omdat we de geproduceerde stresshormonen niet kwijtraken. Uiteindelijk kan langdurige stress leiden tot een burn-out. Gelukkig kan stresscoaching je helpen om het tij te keren.

“Loslaten is niet hetzelfde als opgeven. Het is het accepteren dat sommige zaken niet zijn zoals jij het wilt.”